community flexwerken utrecht

Wat is nu de waarde van een community?

In 2020 zijn veel ondernemers noodzakelijkerwijs bezig geweest met overleven. Vaak vanuit huis, of vanuit een co-worklocatie. In ieder geval in mindere mate vanuit kantoor. In het afgelopen jaar hebben wij als Grytte ook ontdekt hoe belangrijk de community is waar je deel van uitmaakt. Wat is eigenlijk de waarde van een community?

Laten we beginnen met te definiëren wat een community is. Een van onze ondernemers, Pieterjan van Wijngaarden, hield daar een TEDx Talk over, die je hier kunt bekijken. Pieterjan heeft het over drie begrippen een community vormen: eigenaarschap, ondernemerschap en interdependence.

Interdependence
Voor ons als Grytte is een community een groep mensen die van waarde is voor elkaar. Het begrip interdependence komt uit Zuid-Afrika. Het is de notie dat je er kunt zijn, omdat de ander er is. Bewoners van Grytte bouwen aan een betekenisvol bedrijf. Zij delen een werkplek en staan oprecht open om elkaar te leren kennen en te helpen. Als pioniers, starters of meer gevestigde ondernemers kunnen zij er zijn voor elkaar. De wederzijdse aantrekkelijkheid zit hem in het ondernemerschap.

Regisseren
Op de Grytte locaties kom je als bewoner of bezoeker onze community managers tegen. Zij verdiepen zich in het ondernemerschap van onze bewoners. En zij regisseren ook verrassende ontmoetingen tussen mensen die mogelijk iets voor elkaar kunnen betekenen.

Open ruimte
De open werkruimtes bij Grytte zorgen ervoor dat je vanzelfsprekend andere ondernemers tegenkomt. Een belangrijke functie neemt onze bar in. De bar, met Italiaanse espressomachine, is het ontmoetingspunt van onze Grytte locaties. Ook daar doe je nieuwe contacten op. Met bewoners en ook met gasten van bewoners. Of toevallige bezoekers.

Kennisdeling
Wij werken met een online coworking management systeem, genaamd WorkSpaceMan. Dit systeem is er op gericht om onze bewoners zoveel mogelijk autonomie en sturing te geven om zelf ruimtes te boeken en hun eigen werkruimtes te boeken. In het systeem kun je ruimtes boeken, uren of dagpassen kopen en ook elkaar vinden. Het systeem is zo ontwikkeld dat je kan zien wie er nog meer in de community zitten, op de locatie waar jij zit maar ook in het geheel. Dit is gemaakt om samenwerkingen en kennisdeling te bevorderen. In WorkSpaceMan vind je tevens events waar je naartoe kan gaan, live of zoals nu veel online. En onze partner deals, dit zijn extra’s die wij organiseren voor onze community.

Kortom, voor ons als Grytte betekent een community dat je elkaar echt leert kennen, waarde kunt toevoegen en dat er verrassende, inspirerende momenten kunnen plaatsvinden op de werkplek. Juist die toegevoegde waarde is wat ook onze bewoners waarderen. In deze tijd waarin iedereen veel thuis werkt, is het fijn om elkaar nog te kunnen zien op een veilige afstand en te delen waar je mee bezig bent. Een werkplek is immers niet alleen maar een fysieke ruimte. De Rotterdamse dichter Jules Deelder zei: ‘De omgeving van de mens is de medemens’.