Grytte Ponthaven

(Soft) launch Grytte Ponthaven: speciale editie Off the Grytte

Vandaag, 1 december 2020, opende Grytte de deuren van een nieuwe locatie: Grytte Ponthaven. Een plek in Amsterdam Noord, gelegen aan de Aambeeldstraat 20. Een plek waar ondernemerschap, creativiteit en kruisbestuiving kunnen plaatsvinden. Pieterjan en Derk bespreken de launch tijdens een speciale editie van de Podcast “Off the Grytte”.

 

Druilerige ochtend
Uw verslaggever (Derk) van dienst ging ter plaatse en versleepte zich in de vroege ochtend vanuit Nijmegen, via Amsterdam Centraal, een (hoe toepasselijk) veerpont en OV-fiets naar Grytte Ponthaven. Over ‘Off the Grytte gesproken’. Hij sprak daar onder andere op deze druilerige ochtend met Laurens Winkel, eigenaar van Boat Bike Tours, en iemand waar Grytte nauw mee samenwerkt.

 

Een rauw randje
Laurens: “Ik heb elke locatie van Grytte bezocht en elke locatie is uniek, maar heeft ook weer hetzelfde gevoel van thuiskomen in een professionele omgeving. En vooral met hele goede koffie. Er zijn 5 vergaderruimtes, een werkcafé en een dedicated desk locatie (voor een vaste huurder) en een grote kantoorruimte met twaalf werkplekken.” De uitstraling is écht Amsterdam Noord. Een rauw randje dus, industrieel en niet super gelikt, weer heel anders dan bij Grytte Bloemenheuvel.”

 

Een stukje historie
Kenmerkend voor Grytte is om aan te sluiten bij de historie die een pand heeft en die details ook te benutten. Die sfeer was er al, en wordt door de komst van Grytte extra geaccentueerd. Laurens: “Amsterdam Noord was het centrum van scheepsbouw in Nederland. Dit was oorspronkelijk een hele grote hal die doorliep over de hele lengte van de kade. Dus een deel van dit gebouw was het hoofdkantoor van de scheepsbouw. Inmiddels is er van alles te vinden: een klimhal, een atelier van een kunstenaar om de hoek, een skatebaan.” Kortom Grytte Ponthaven is een hele bruisende en inspirerende omgeving met verschillende gebruikers, waar kruisbestuiving tussen ondernemerschap en creativiteit kan plaatsvinden.

 

Waarom Amsterdam?
Derk spreekt ook met Samantha en stelt haar de vraag: Waarom Amsterdam? Samantha: “Het stond niet per se op ons lijstje, maar via onze bewoner Jelle Terpstra van Liance Legal, kwamen we met deze plek in contact. Amsterdam Noord is up-comming, dus we vonden het een mogelijkheid te kijken wat er hier te doen is. Voor ons was het de kunst om te kijken hoe we het karakter van een pand kunnen versterken. Dus benadrukken wat er is in plaats van er een sausje overheen doen dat er niet bij past.”

 

Hart
Uiteraard is er één plek die niet kan ontbreken in een Grytte locatie. Samantha: “Ja het voelt nu echt. We zijn open en het is fijn stapje bij beetje met de huidige bewoners het pand zo te maken dat het een fijne plek is voor iedereen. Laurens liet het al even vallen: de heerlijke koffie die ook weer essentieel is. Samantha: “Voor ons is een hart hebben in iedere locatie belangrijk. Een koffiemachine, of beter gezegd een bar/werkcafé werkt daar goed bij. En goede koffie kan dan niet ontbreken!”

 

Pieterjan en Derk staan dus stil bij deze soft launch in hun derde podcastaflvering van het tweede seizoen van Off the Grytte. Ze staan verder nog stil bij wat dit pand betekent voor de onderzoeksvraag: hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit? Ook hoor je Nynke de Jong, die voor het eerst komt werken op Ponthaven.

 Soundcloud
Spotify