Off the grytte S2E15

Podcast Off the Grytte Seizoen 2: Waarom gaan we in vredesnaam naar kantoor?

“Goeiemorgen deze morgen Edgar.” “Goeiesmorgens Jos…”. Jiskefet nam het al op de hak: het kantoor. Ergens in de twintigste eeuw bedachten we dat het een goed idee was om massaal op een kantoor te zitten. Maar: ‘Waarom gaan we in vredesnaam naar kantoor?’ Het was tevens de kop boven een artikel in het FD van 12 oktober 2020. De moeite waard van Pieterjan en Derk om uit te zoeken hoe dat zit.

Wereldwijd op afstand werken
In dat betreffende artikel omschrijft Jitske Kramer: “Het kantoor is een fysieke begrenzing die we elkaar hebben opgelegd, maar dat kan anders.” En een goed voorbeeld daarvan is het Amerikaans-Nederlandse softwareplatform GitLab, waar het artikel over vertelt. Daar werken wereldwijd 1300 mensen, allemaal op afstand. Een kantoor heeft het bedrijf nooit gehad. Toch organiseren zij dingen waarmee ze het gevoel hebben onderdeel te zijn van een geheel. Dat doen ze door aandacht te hebben voor informeel contact. Van ‘meet our pets’, tot online pizza party’s met je collega’s en coffee chats. Zij ontwikkelden er zelfs een speciaal handboek voor.

Gupta Strategists
Er zijn ook voorbeelden van situaties dichterbij. Zo spreekt Derk met Niels Hagenaar van Gupta Strategists. Als regelmatige bezoekers van Grytte Bloemenheuvel heeft het bedrijf, dat onafhankelijk advies geeft aan organisaties in de zorg, geen vast kantoor. De medewerkers geven hun werkplek vorm aan de hand van het werk dat zij doen. Derk stelt Niels de vraag: “Wat is jullie definitie eigenlijk van een kantoor?”. Gekke vraag wel, zeker aan iemand die opgeleid is tot farmaceut…

Niels: “We zijn met 35 mensen, maar de projecten zijn nooit met zijn allen tegelijk. We werken met hechte, steeds wisselende teams van 3 tot 5 man. Bij de start spreken we af hoe we willen werken met elkaar. Dus de manier en de plek waar je samenwerkt ontdekken we per project. En vaak is dat in een normale, niet coronatijd bij de klant. De interactie bij de klant is belangrijk. Tegelijkertijd vraag ik me wel af hoe dat in de toekomst is. Het feit dat wij fysiek bij klanten werkten, dat is misschien aan verandering onderhevig. Wat nou als klanten zichzelf die vraag stellen waarom zij in hemelsnaam naar kantoor gaan?”

 

Drie werkplekken
Een interessant punt waar Pieterjan en Derk verder induiken.

Derk: “Eigenlijk leven ze bij Gupta die toekomst al grotendeels”
Pieterjan: “Ja, wat ik wel mooi vind: hoe gaan we bij onze klanten werken als die ook niet meer op kantoor zitten. Voor Gupta is de eerste werkplek het kantoor bij de klant. De tweede werkplek is om dingen uit te werken, een co-worklocatie of thuis waar je geconcentreerd kunt werken. En de derde plek is een ontmoetingsplek waar je elkaar treft eens in de zoveel tijd.”

 

Kantoor houdt je mentaal gezond
Maar goed, is er dan ook iets goeds aan het kantoor, voordat we het doodverklaren? Lucy Kellaway, die ruim 25 jaar voor de Financial Times over het kantoorleven schreef, breekt een lans voor het kantoor. ‘Juist de dagelijkse routine van je naar kantoor slepen, die twee versies van jezelf, houdt ons mentaal gezond.’

 

Brand Dubbelbock
Genoeg stof om over te praten in deze podcastaflevering in ieder geval. Dat doen Derk en Pieterjan aan de hand van recente onderzoeken, artikelen, en een fragment uit de Jortcast met Professor Rianne Appel-Meulenroek. Verder proeven zij Brand Dubbelbockbier, waarover Pieterjan bekend weleens een bockbierfestival te hebben bijgewoond. En Derk biecht op dat hij een hele tijd geen Bockbier kon zien… Ook bespreken ze het laatste nieuws uit de wandelgangen van Grytte en is er een werkplektip. Rest ons te vragen: waarom ga jij naar kantoor? Laat het ons graag weten!

Luister de podcast:
Soundcloud
Spotify