GrytteBloemenheuvel

Podcast Off The Grytte #8

Off the Grytte Podcast met Wim Kerkhof & Freek Veenemans over Talents for the Netherlands en historie met Annet Werkhoven

In de achtste editie van Off the Grytte spreken Derk en Pieterjan met Wim Kerkhof en Freek Veenemans. Zij hebben Talents for The Netherlands geïnitieerd, onder andere gesteund door onze bewoners van Leaders Trust, die vast kantoorruimte in GrytteBloemenheuvel huurt. Zij verbinden talentvolle vluchtelingen aan bedrijven.

Wim vertelt over de hoe het initiatief Talents for The Netherlands tot stand is gekomen: “Er was een overspannen arbeidsmarkt, we hebben het dan over de periode voor de coronatijd, waarin vacatures slecht konden worden vervuld. Aan de andere kant zag je dat er in Nederland een enorm potentieel is aan nieuwkomers die heel slecht aan een baan komen. Wij proberen dat met Talents for the Netherlands te verbinden aan elkaar. Een van de redenen waarom statushouders nog moeilijk in Nederland aan een baan komen is taalbarrière en het feit dat ze geen netwerk hebben. Wat wij doen is eigenlijk de verbinding leggen tussen de bedrijven, ons eigen netwerk en de statushouders. Wij doen dat doordat wij vacatures bij bedrijven verwerven. En wij vertalen die in de taal van de nieuwkomers. Wij verspreiden die vacatures dan in de social media netwerken die door statushouders zelf worden gebruikt.”

Dit gesprek komt voort uit de derde aflevering van Off the Grytte. In die aflevering spraken zij met Amanda Verdonk en stelden zij haar de vraag of zij een vraag had voor een andere bewoner… Nou dat had ze; ze was geïnteresseerd in het initiatief Talents for the Netherlands. En met name naar persoonlijke verhalen van vluchtelingen.

Daarnaast spreken zij met Annet Werkhoven, historica bij De Werkhoven, een onderneming met als doel: ‘geschiedenis maken voor u’. Zij schreef ook een boek over bekende en minder bekende landgoederen en villa’s in Driebergen en omgeving, getiteld Aan de Stichtse Luswarande. Derk en Pieterjan nemen met Annet de geschiedenis door van landgoed Bloemenheuvel vanaf 1843.

Annet vertelt onder andere over hoe de het landgoed waarop GrytteBloemenheuvel te vinden is waarschijnlijk aan haar naam is gekomen: “De erfgenamen van de familie Cordes verkochten het landgoed in 1867 aan de familie Knuttel. En die familie die woonde al in de omgeving. Zij hebben Bloemenheuvel gekocht op het moment dat het nog Hogerheide heette. Het vermoeden is dat de naam Bloemenheuvel toen gebezigd werd, omdat er ten eerste altijd een enorme bloemenzee in de tuin aanwezig was. Maar ook omdat de vrouw van Cordes, Hendrika Bloemen heette. Het kan zomaar zijn dat de naam Bloemenheuvel in zwang kwam als eerbetoon aan Hendrika Bloemen. Helemaal zeker weet ik dat niet. Maar ja, de geschiedenis hangt aan elkaar van onzekerheden.”

Soundcloud
Apple Podcast
Spotify