Podcast Off The Grytte

Podcast Off The Grytte #5

De vijfde aflevering van Off the Grytte wordt vanwege de maatregelen door het coronavirus ‘op afstand’ opgenomen. Derk en Pieterjan bespreken de impact van het coronavirus op hun (werkende) leven.

Pieterjan was aanwezig bij het lustrum van de Stichting Opleidingskunde (FCE), bewoner van GrytteMaliebaan45. Zij huren al jaren de trainingsruimtes en werkplekken in Utrecht daarmee maken zij GrytteMaliebaan45 hun huis is. Op 11 maart vierde de FCE in Ede haar lustrum. Centraal stond het onderzoek van K&S-collega Suzanne Verdonschot. Zij deed met FCE-ers onderzoek naar hoe je van een kleine doorbraak een grote beweging kunt maken.

De FCE is een stichting die leergangen aanbied op het gebied van leren en ontwikkelen. FCE-directeur Saskia Tjepkema vertelt dat de FCE meer is haar leergangen: “Een deel van de identiteit van de FCE en de opdracht van de stichting is vakontwikkeling. Een ander deel is onderzoek doen.” Suzanne Verdonschot heeft bij de FCE een zogenaamd ‘open-pitchen’ onderzoek gedaan. Saskia: “Suzanne heeft de afgelopen twee jaar iets gedaan, wat wij het grote FCE onderzoek hebben genoemd. Vanuit het idee om professionaliseren en onderzoeken meer samen te laten vallen. Door onderzoek niet alleen door onderzoekers te laten doen en dan terug te koppelen. Maar eigenlijk in het onderzoek de deuren open te gooien en anderen mee te laten doen als onderzoeker…”

Suzanne Verdonschot vult aan: “We hebben praktisch en zorgvuldig onderzoek gedaan, waarbij we enerzijds onderzoeksresultaten op het spoor komen waar we allemaal iets aan hebben. En anderzijds ook wetenschappelijk over kunnen publiceren.” Suzanne heeft met de collega onderzoekers tientallen mensen geïnterviewd die in hun organisatie bouwen aan een beweging. Zij proberen van een kleine doorbraak te komen tot een grote beweging.

Ook sprak FCE-founder Joseph Kessels op de bijeenkomst over veranderingen in het vak van leren en ontwikkelen. Pieterjan maakte er een audioverslag van dat in deze podcast te beluisteren is.

Luister hem op:

SoundCloud
Spotify
Apple Podcasts