Podcast Off The Grytte

Podcast Off The Grytte #06

Podcast Off The Grytte #06 Sibrenne Wagenaar over online werken en leren & Wethouder Rob Jorg over support aan ondernemers

Ook de zesde aflevering van Off the Grytte wordt vanwege de maatregelen door het coronavirus ‘op afstand’ opgenomen. Derk en Pieterjan ontvangen twee bijzondere gasten, namelijk Sibrenne Wagenaar, bewoner van GrytteMaliebaan45 en Rob Jorg, wethouder Economische Zaken voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Als eerste spreken Derk en Pieterjan met Sibrenne Wagenaar van Ennuonline. Ennuonline gebruikt onze trainingsruimten al jaren voor hun bijeenkomsten. Samen met Joitske Hulsebosch adviseert zij organisaties in online werken en biedt zij via de FCE de leergang ‘En nu online’ aan voor professionals die ‘blended’ leertrajecten willen ontwerpen. “Veel werkvormen die je van plan was om in offline bijeenkomsten toe te passen, kun je doorvertalen naar online”, aldus Sibrenne. “Bijvoorbeeld een stellingenspel of in groepjes werken. Dat kan online al heel erg goed. Je moet wel goed nadenken over de functionaliteiten die je hebt. Hoe geef je structuur en hoe faciliteer je. Daarin zitten wel verschillen in vergelijking met een fysieke setting. Dat levert juist soms ook wel weer leuke vormen op.”

Sibrenne geeft aan dat we onszelf wel even de tijd moeten gunnen om dingen onder de knie te krijgen. “Het gaat niet in een keer goed. Er is ook best wel tolerantie bij mensen om dingen onder de knie te krijgen. Handig is dat je een paar tools kent. Er wordt heel veel gedeeld online gedeeld over hoe je tools kunt gebruiken. En veel tools zijn ook gratis te gebruiken. Ik denk dat je ver kunt komen met tools die je al kent. Bijvoorbeeld Microsoft Teams. Daar waren al veel mensen mee aan het werk. Maar nu worden de functionaliteiten beter benut.

Verder een gesprek met Rob Jorg, wethouder van Economische Zaken voor de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Met hem bespreken Derk en Pieterjan de gevolgen van corona voor ondernemers. De wethouder vertelt hoe de gemeente Utrechtse Heuvelrug wil ondersteunen bij ondernemers die door de crisis in de problemen komen. “Er zijn veel vragen die binnenkomen over welke maatregelen er zijn. We hebben dat allemaal op onze website staan. Vooral voor ZZP-ers zijn voor onze regionale sociale dienst een speciaal pakket geopend. Dat geldt voor ondernemers in De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist. Daar kun je alle informatie vinden over aanvullingen tot het minimumloon. Er wordt ook al voorgeschoten. We hebben de afgelopen tijd, sinds 18 maart, hebben we tot en met vanmorgen 27 maart zo’n elf duizend unieke bezoekers gehad op onze pagina. Het formulier dat daar staat is al 6,5 duizend keer gedownload. En we hebben al 17 honderd aanvragen ontvangen. En we hebben ook al de eerste uitbetalingen gedaan.”

Wethouder Jorg roept mensen ook op om vooral bij lokale winkeliers te blijven kopen en niet ineens dingen bij grote bedrijven te gaan inslaan. “Onze lokale ondernemers en zzp-ers hebben het allemaal extra zwaar. Naast de zorgen die je hebt voor je gezondheid, hebben zij ook de zorg voor hun inkomen en hun bedrijf. Dat was een initiatief dat we al hadden”, aldus de wethouder. “Dat is voor particulieren en bedrijven, dus ook zzp-ers, om lokaal te vinden wat ze nodig hebben. En mensen kunnen ook als in de regio hun bedrijf hebben daar hun zaken op aanbieden: www.regionaalinkopen.nl.

Tenslotte, hoe kijkt de wethouder naar de toekomst? “Ondernemers zijn over het algemeen energieke mensen met een positieve instelling. Ik zie dat er heel veel initiatieven ontstaan, die ook voor de lange termijn goed kunnen werken. Ik zie dat mensen elkaar helpen en elkaar kunnen vinden. Er ontstaan online initiatieven, ook op plekken waar ondernemers er door de drukte nog niet aan toe kwamen”, aldus wethouder Jorg. “Ik ben zelf iemand die graag naar de positieve kant kijkt.”

Voor vragen en support kun je terecht op de site van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug

Beluister op:
Soundcloud
Spotify
Apple Podcasts