Podcast Off The Grytte #3

Podcast Off The Grytte #3 met Amanda Verdonk en Peter Borsje

De podcast Off The Grytte is een terugkerende podcast met gasten vanuit onze community. Deze week zijn Pieterjan en Derk in gesprek met Amanda Verdonk en Peter Borsje.

Amanda viert het tienjarig bestaan van haar onderneming Amanda Schrijft. Zij is bewoner bij GrytteBloemenheuvel vanaf het eerste uur. Derk en Pieterjan spreken met haar over journalistiek en ondernemerschap. Waarom innovatiejournalistiek? Amanda vertelt dat ze vroeger al geïnteresseerd was in techniek, “maar een echte techneut ben ik ook nooit geworden. Het schrijven over techniek is het beste van beide werelden.” Amanda vertelt dat ze al vanaf het eerste begin innovatie als focus had als journalist: “De baan die ik hiervoor had bij de overheid, ging ook over innovatie. Dat vond ik qua onderwerp heel interessant.” Het vak van innovatiejournalist is een vak van pieken en dalen. “De laatste jaren heb ik eigenlijk steeds meer vaste terugkerende opdrachten”, vertelt Amanda. “Maar het is niet dat ik altijd van de ene naar de andere opdracht hol.” Kijkt Amanda nu ander naar haar vak? “Ja, daar zit wel een verandering in. Tien jaar geleden probeerde ik alle kennis te absorberen over kennis en technologie. Ik vond het allemaal prachtig. En was er ook van onder de indruk. Ik bemerk de laatste jaren dat ik er een veel kritischer houding toe heb. Ik ben niet meer zo’n cheerleader.”

Peter is een graag geziene ‘buurman’ van GrytteBloemenheuvel. Hij is onderdeel van het ZZP Netwerk Utrechtse Heuvelrug. Hij is gefascineerd door talent en spelen. En wat hem betreft horen die twee dingen heel dicht bij elkaar.

Peter vertelt: “Ik ben aanhanger van de theorie dat ieder mens geboren is met één talent. En dat je in de loop van je leven dat talent uit het oog verliest. Het is mijn gave om dat talent dan weer bovenwater te krijgen.” Hoe ontdekte Peter dat spelen voor hem dat ene talent was? “Ik ben de benaming van mijn talent gaan veranderen. Eerst noemde ik mijzelf ‘de hofnar’. Daarna heb ik hem ’speelse verrassen’ genoemd, omdat ik de hofnar teveel als een verschijningsvorm zag, in plaats van een talent. Het was een concept geworden. Speelse verrassen was voor mij opener. Die heb ik op een gegeven moment ook aan de wilgen gehangen. Ik was continu bezig met mensen verrassen. Dat hoort op zich wel bij me. Ik benader altijd de dingen net even anders dan mensen verwachten. Maar ik dacht: ik ga alle poespas eraf halen. Ik ben gewoon een speler. Mijn tandenpoetsen doe ik speels. Bedrijfje spelen doe ik speels. Alles vanuit het spelende kind. Dat is mijn boodschap. Laat de wereld de talentering krijgen. Je kunt net zo goed zeggen: laat mensen eens wat meer spelen. Mensen zouden hun speelse kind wat meer mogen omarmen. Daar worden we echt leuker en vrolijker van.”

Tenslotte heeft Derk nog een bijzondere vondst gedaan in Knuttel. Zijn baard staat er in ieder geval weer netjes bij na deze uitzending.

Luister de podcast op Soundcloud, Spotify of Apple Podcasts.