thuiswerken

Off The Grytte Seizoen 2: Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit?

Pieterjan van Wijngaarden (ondernemer) en Derk van der Pol (organisatiejournalist) gaan in het tweede seizoen van Off the Grytte op zoek naar een antwoord op de vraag ‘Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit?’. Door Corona is deze vraag actueler dan ooit. Veel mensen werken thuis en zien dat veel mogelijk is. Vodafone Ziggo kondigt tegelijkertijd aan dat ze niet meer terugkeren naar 5 dagen in de week op kantoor werken bijvoorbeeld. Tegelijkertijd is er ook behoefte aan een fysieke ontmoetingsplek.

De voordelen van thuiswerken

In de eerste aflevering van het tweede seizoen van Off the Grytte bespreken Derk en Pieterjan hoe je betekenis kunt geven aan je online werkende leven. Pieterjan: “We ontmoeten elkaar veelal online, daardoor valt een belangrijke motivator weg: elkaar spontaan ontmoeten. Uit de publicatie ‘Thuiswerken en de coronacrisis’ van het Kennisinstituut voor mobiliteit blijkt dat tussen de 55 en 70 procent van de thuiswerkers er positieve ervaringen mee heeft. Voordelen zijn: geen reistijd en hogere productiviteit. Wat vooral gemist wordt is het directe contact met collega’s of andere mensen in het algemeen. Hoe ga je daar nu mee om?”

Verse zonnestralen

Derk werd geconfronteerd met deze vraag door Pieterjan: “Het is een vrij filosofische vraag, maar ik kwam begin oktober terug met de verse zonnestralen die ik in Italië opdeed, het was herfst en ik hoorde dat we wat strenger thuis moesten werken. Dus die eerste dag achter mijn laptop stelde ik mezelf die vraag. Hoe onderhoud je goed contact met opdrachtgevers? Met collega’s? Alles speelt zich af achter een ergonomisch onverantwoorde thuiswerkplek voor mij.”

Gewoon maar doen

Voor Derk en Pieterjan heeft deze online manier van werken dus invloed op hun werkzaamheden. Pieterjan: “Het is allemaal zo gepland… In de tweede lockdown beginnen er projecten met mensen die ik nooit heb ontmoet in het echt. Vreemd om aan iets te beginnen waar je nooit bent binnengelopen. Hoe is het tussen de muren? De kunst, de koffie? Deuren open of dicht? Details die toch een bepaalde sfeer meenemen.”

Derk: “Hoe ga jij daarmee om?”

Pieterjan: “Ja… Gewoon maar doen.”

Ontmoetingen

Derk en Pieterjan bespreken hoe je invulling kunt geven aan ontmoetingen tijdens deze periode van online werken, aan de hand van een artikel van Pieter van Hoexum in Trouw (24 oktober 2020). Verder proeven zij een hele bijzondere koffie, waar voormalig Nespresso Coffee Specialist Derk veel van afweten. Ook bespreken ze het laatste nieuws uit de wandelgangen en is er een werkplektip.

Off the Grytte is te beluisteren via:
Soundcloud
Spotify
Apple Podcasts