Thuiskantoor

Off the Grytte S02E03: Hoe richt jij jouw thuiskantoor in

Nu we steeds meer thuiswerken is het belangrijk te kijken hoe je thuiskantoor nou zo goed mogelijk inricht. Hoe doe je dat zo arboproof mogelijk en waar moet je dan op letten? Een hele relevante vraag. Uit een artikel van Trouw blijkt dat volgens een onderzoek van vakbond CNV twee op de vijf mensen kampen met fysieke klachten naar aanleiding van thuiswerken.

Staanofzitten.nl
Pieterjan en Derk gaan er deze aflevering over in gesprek met Michael Voeten. Hij is voormalig bewoner van GrytteBloemenheuvel en ondernemer van staanofzitten.nl. Hij is expert op het gebied van zit- stabureaus. Maar hoe rol je daar eigenlijk in? Die vraag legt Derk maar meteen voor aan Michael.

Michael: Dat is heel toevallig geweest. Een jonge collega van me ging in een weekend door zijn rug en heeft vervolgens een week lang op zijn knieën aan zijn bureau zitten werken, omdat hij niet op een stoel kon zitten. Ik vroeg me af: waarom kan hij niet gewoon aan een staand bureau werken? Die waren 5 jaar geleden niet zo bekend in de markt.

Jouw persoonlijke situatie
Wat is nou belangrijk voor de inrichting van de thuiswerkplek?

Michael: Het is heel persoonlijk. Mensen werken veel aan de eetkamertafel in de meest on-ergonomische houding die je je maar kunt indenken. In de basis zijn een bureau en stoel heel belangrijk. Die twee moet je op elkaar kunnen afstemmen (…) ook is goed licht belangrijk, en als je de zon fel naar binnen hebt schijnen, heb je weer een zonwering nodig. Maar, een echte goede werkplek inrichten is heel persoonlijk, en afhankelijk van jouw situatie.

Gedeelde verantwoordelijkheid
Tot slot vragen we Michael wat hij ons nog wilt meegeven. Hij stipt een belangrijke discussie aan die speelt. Michael zegt daarover: “De discussie die nu oplaait is: wie gaat het betalen? Ik zie dat werknemers naar werkgevers wijzen en andersom. Mijn gouden tip: blijf met elkaar in gesprek, neem niet een positie in. Wat heeft werknemer nodig voor een ideale thuiswerkplek en waar kan de werkgever dan in ondersteunen? Het is een gedeelde verantwoordelijkheid.”

Dubbele tong
Pieterjan en Derk diepen dit stuk nog verder uit: hoe zit dat met die gedeelde verantwoordelijkheid? Verder hebben zij meerdere tips voor je heel praktisch en bespreken zij de drie plekken waar het werk (in de toekomst) plaatsvindt. Verder merk je af en toe en dubbele tong, want er wordt rode wijn geproefd op de vroege ochtend van de opname. Pieterjan waant zich een ware connaisseur op het gebied van wijn. Alsof je in een aflevering van Businessclass zit, waar Derk meer de rol van Harry Mens op zich neemt en louter kan uitspreken dat het ‘een lekker wijntje is’.

Je luistert deze aflevering via je favoriete Podcastspeler:

Spotify
Soundcloud