Future Females Utrecht

Off the Grytte #09

Off the Grytte #09: Britt Staal, Marleen Mulder en Samantha van Londen over Future Females en The xGen

In de negende editie van Off the Grytte spreken Derk en Pieterjan met Britt Staal, Marleen Mulder en Samantha van Londen, ondernemers van Future Females en The xGen. Voor beide initiatieven maken zij gebruik van de vergaderruimte en flexplekken in Utrecht en Driebergen.

Samantha kennen we als ondernemende duizendpoot. Zij is niet alleen ondernemer en partner van Grytte, maar werkt ook met Britt en Marleen aan een initiatief om positie van vrouwen in organisaties te verbeteren.

Britt vertelt over de organisatie van Future Females: “Dat gaat eigenlijk allemaal vanzelf. We hebben in verschillende steden ambassadeurs, die zich vrijwillig aanmelden. Over de hele wereld staan mensen op die op vrijwillige basis een chapter starten van Future Females.”

Samantha vult aan de Future Females ontstaan is in Kaapstad: “De oprichters zaten beide in een incubator programma. Zij waren de enige twee vrouwen in de laatste paar lichtingen. Zij dachten: hoe kan dat nu? Er zijn toch meer vrouwen die willen ondernemen? Ze kwamen er al snel achter dat veel vrouwen problemen hebben om een onderneming van de grond te krijgen. Ze zijn toen in Kaapstad begonnen en al snel in Zuid-Afrika gegroeid.”

Samantha woonde in Johannesburg toen daar een chapter geopend werd van Future Females. Workshop17, de organisatie waar Samantha destijds werkte, hoste de events van Future Females in Johannesburg. “Ik had de events wel een paar keer bijgewoond, omdat ik dienst had om de locatie open te houden. Ik ging terug naar Nederland en wilde iets meenemen dat daar was gestart, zonder dat een souvenir is dat je op je nachtkastje zet. Maar iets waar ik gepassioneerd over ben en mijn energie in kwijt kan. ik dacht toen: Hoe tof zou het zijn om een chapter te openen in Nederland. Via via leerde ik Marleen en Britt kennen. Marleen was in Kaapstad al in contact met Future Females. En een goede vriendin van Britt was ambassadeur van Londen. Zo kwam het bij elkaar.”

Marleen vertelt over het project The xGen: “In het bedrijfsleven kregen wij vragen over vrouwelijke ondernemers. Men vroeg aan ons: wij willen ook vrouwelijke ondernemers in onze organisatie, maar ze solliciteren niet. Of ze gaan weer weg. Dat zijn organisaties die genderdiversiteit willen, maar dat van nature niet krijgen. Het zijn mannenculturen.”

Derk en Pieterjan maken uitgebreid kennis met het Utrechtse team van Future Females. En ze spreken over de dromen met betrekking tot The xGen.

Soundcloud

Spotify

Apple Podcasts