Maliebaan45 bestaat 15 jaar!

5 juni 2023

Ter ere van ons 15 jarig bestaan schreef Derk van der Pol een prachtige column. Maliebaan45, onze locatie in Utrecht, de plek waar hij thuis komt.

Maliebaan45 is de plek waar ik thuiskwam als student tijdens mijn stage bij K&S. De plek waar ik soms tranen liet. Zéker ook de plek waar ik heel veel lach! Het is de plek die voor mij onlosmakelijk verbonden is met het ontdekken van wie ik ben. Zowel privé als professioneel. Het is de plek waar ik 7 jaar later nog steeds thuiskom.

Maliebaan45 is binnenkomen, de Go kamer inlopen, hoi zeggen tegen iedereen, door de hal lopen, bewoners ontmoeten, me begeven naar mijn geliefde espressomachine en eindeloos koffiezetten – en drinken -. Ik denk als ik zou moeten uitrekenen hoeveel koffies ik wel niet gedronken heb, dat menig cardioloog een frons trekt. Ja de plek om te ontmoeten, inspiratie op te doen, werken komt later wel. Het is de plek van Lenneke, Sam, Ella, Pieterjan, Paul en Pepijn.

Lenneke is voor mij het lachen om gekke dingen, zoals ENNU… (lunchen, online, meeten, printen). Gelukkig weet Lenneke wel waar ik het over heb… Lenneke die ook nog eens de beste harten in de cappu’s zet. Als ik binnenkom en ik weet dat Lenneke er is, dan ben ik gelijk vrolijk. Even een klein pauzemomentje bij de bar, bladerend door het FD, even kletsen met Lenneke .

Maliebaan45 zonder Sam is als … ja elke willekeurige onlosmakelijke combinatie die je dus niet los van elkaar kunt zien. Zoals taart zonder slagroom, ballon zonder knoop, plant zonder water, een dropfruitduo zonder drop, en ga zo maar door. En ja ik kan me alleen maar een Maliebaan mét Sam voorstellen. Want ja, zoals jij mij steeds volwassener zag worden, zo zag ik jou ook enorm groeien en mooie stappen in het leven zetten. MB45 is wel de plek waar wij dat allebei meemaken 🙂. En de plek waarin ik van jou heel erg veel leer over ondernemerschap. Daar ben ik je heel erg dankbaar voor.

Ella: Nu moet ik sowieso al denken aan dat liedje van Kate Ryan ‘Ella Elle L’a’, maar dat niet alleen. Ik geniet altijd van de gesprekken die we hebben en de enorme vriendelijkheid waarmee je niet alleen mij maar iedereen ontvangt. Als ik weer eens een chaotische Maliebaandag heb (met veel te veel belafspraken en veel te veel koffiemomenten) voel ik me na een gesprekje met jou altijd weer relaxed!

Paul, ja degene door wie ik – naast Sanne Netten – überhaupt een eerste voet zette in het prachtige pand. Over bijzondere ontmoetingen gesproken: coachkamer, onzekere studerende Derk, licht geamuseerde Paul op een maandag: “Derk hoe zit je woensdag, dan kan ik je gelijk meenemen naar een klant.” Mond vol tanden, wetend dat ik studievertraging op ging lopen… Maar goed. Het was een combi van het pand, de koffiebar waar ik – als toenmalig Nespresso medewerker – door verkocht was en Paul waardoor ik me meteen thuis voelde.  Terug op de fiets kon ik alleen maar volmondig ‘JA’ mailen. Weg twijfels en hallo voorgevoel dat ik nog vele bijzondere momenten hier mee zou maken. Paul: ik wil graag weer eens een fles rood leegdrinken op de Maliebaan.

Pieterjan: Voor mij maak jij van Grytte de plek waar ik ook echt off the grytte kan gaan: hoeveel bijzondere momenten hebben wij wel niet beleefd… Van balen van een verloren bekerwedstrijd van Feyenoord, tot en met de meest waanzinnige offertes en diepe appelboomgesprekken. En wat te bedenken van al die podcasts die we de ether in slingeren. Of voor het eerst live gaan tijdens jouw boeklancering van Ondernemen als Way of Life.

Pepijn: Ik noemde net wel ‘ondernemen als way of life’ van PJ, maar volgens mij is het voor jou ook net zo goed Maliebaan45 als way of life, luister maar eens naar de Off the Grytte S1E13. Deze plek voelde als jouw plek, altijd bezig met het reilen en zeilen van MB45. Het pand levendig maken en onder de aandacht brengen hoorde ik daar. Van Maliebaannachten tot weet ik veel wat. Het punt dat ik wil maken is dat die ondernemende spirit binnen MB45 ook voelbaar is door jouw inbreng, daarmee stimuleer jij -niet alleen binnen K&S maar ook binnen MB45- iedere vorm van ondernemerschap. Een fijne plek hiervan maken. Dat is het nog steeds.

Ja als ik de optelsom zo maak van deze epistel. Gek genoeg voelt Maliebaan45 voor mij, door jullie allemaal, zo fijn dat ik me automatisch graag als een gastheer gedraag. Ik voel me er onderdeel van en mede verantwoordelijk voor. En graag draag ik mijn steentje bij om goed te zorgen voor dit pand en alle gasten/bewoners. Wat dat betreft kan ik me geen leven zonder Maliebaan45 voorstellen.

… en dan denk ik aan Maliebaan45, want daar brandt nog licht.