podcast off the grytte

Blog Off the Grytte #7 | Het belang van kantoor en leiderschap

Onder het genot van een Tony Chocolonely Pretzel Toffee reep gaan Pieterjan en Derk in deze aflevering op zoek naar het belang van het kantoor en leiderschap. Zij gaan erover in gesprek met Kilian Wawoe, organisatiepsycholoog en docent HRM Mangament aan de VU. In een recent verschenen artikel op NOS/ Nieuwsuur breekt hij een lans voor het behoud van kantoor. Daarnaast spreken zij met Diederik Steeman, partner van en consultant bij Scenter. Hij is onder andere auteur van het boek ‘Teams in flow’ en heeft een passie voor leiderschap.

 

Spaanders
Maar eerst: een stuk nostalgie. Pieterjan, zo iemand die Tony Chocolonely repen niet kan laten liggen op Maliebaan45, waant zich door de Pretzel touch even in Duitsland. En het wordt nostalgischer wanneer Pieterjan stilstaat bij het 75-jarig bestaan van het radioprogramma Arbeidsvitaminen. Hij waant zich voor even weer jong, werkend in de loods bij het bedrijf van zijn schoonvader als hij net van de middelbare school komt. En hij biecht iets op over een ongelukje dat hij had met de heftruck… Maar ach, waar gewerkt wordt vallen spaanders.

Archiefkasten
Recent verscheen een bijdrage van NOS/Nieuwsuur dat grote kantoren kantoorruimte willen schrappen. In dat artikel gaf Kilian Wawoe aan te vrezen dat bedrijven te snel afscheid nemen van kantoor. Hij doet er onderzoek naar: “Een kantoor is een middel tot een doel. Je gaat erheen omdat je een reden hebt om daar te zijn. In 1999 begon ik bij ABN Amro. In die tijd had kantoor het monopolie op informatie. Er was daar iets wat ik thuis niet had. Archiefkasten bijvoorbeeld. En ik had er collega’s. Door het internet is kantoor zijn monopolie kwijtgeraakt op kennis.” Kilian vertelt echter dat het een misvatting is te denken dat een kantoor alleen nodig is voor ontmoeting. “Kennis van organisaties zit niet in systemen maar in hoofden. Als je het werk reduceert tot een grote koffiecorner, dan vergeet je dat mensen naar kantoor komen om informele kennis op te doen. Daar gaan we de mist in.”

Heppiedepeppie
Kilian ziet vooral dat de generatie van Derks leeftijd kantoor mist. “Als je op zoek bent naar kennis, dan geeft jouw eigen bureau je die niet. Bovendien vergaderen we nu veel meer ‘to the point’. Dat is op zich goed, alleen mis je het informele contact.” Kilian verlegt zijn blik naar de generatie van Pieterjan en hemzelf: “Onze generatie loopt langer rond, heeft een netwerk, en mist dat contact minder. (…) De voordelen van het thuiswerken zit vooral bij de generatie van Pieterjan en mij.” Kilian waakt ervoor dat het kantoor een grote ‘heppiedepeppie’ wordt. Kilian heeft een primeur voor ons in petto: hij is bezig aan een boek en positioneert daar het idee van het ‘corporate brain’. “We zijn hier met zijn drieën samen en stoppen onze hersencapaciteit bij elkaar om na te denken over een probleem. Dat is een waardevolle ontmoeting.” En dat is net wat anders dan een potje tennissen op het nieuwe kantoor, wat Kilian betreft…

Karakterstructuur
Aan de bar schuift Diederik Steeman aan, partner van en consultant bij Scenter. Hij vertelt over zijn fascinatie voor leiderschap: “Fascinatie betekent dat je me er ’s nachts voor wakker kunt maken en flink kunt discussiëren over het vak van leiderschap. Het mooie is: je kunt dertig duizend boeken erover lezen en ze dichtslaan en dan weet je het nog niet. (…) In de kern gaat het om wie iemand ten diepste is zelf. Het gaat over zijn persoonlijkheid en karakterstructuur.” Geen modellen dus.

Wisselend
Als het gaat om leiderschap ziet Diederik dat er in deze tijd veel verandert: “Ik denk dat er enorme shifts aan het plaatsvinden zijn op het gebied van leiderschap. Dat gebeurde al voor Corona. Ik vermoed dat we een hybride vorm krijgen: deels offline, deels online. Dat vraagt heel veel van leidinggeven. De belangrijkste taken van een leidinggevende zijn wat mij betreft een visie hebben en die uitdragen. Mensen ontwikkelen en executie realiseren. Maar: probeer mensen maar eens te ontwikkelen en bevlogen te houden als je zoveel thuiswerkt als nu. Dat vraagt andere vaardigheden. Ik denk dat we veel meer toegaan naar een vorm van wisselend leiderschap. (…) Het gaat er in toenemende mate om wie voor deze taak in deze context geschikt is of de meeste competenties heeft om dat te doen.”

Dirtyseagullsfpv
Mooie gesprekken deze aflevering van leiderschap tot het uitwisselen van (informele) kennis, van het ontketenen van je eigen potentieel, tot de werkelijke leeftijd van Pieterjan. Van een Instapagina om bij weg te dromen: Dirtyseagullsfpv, tot Tony Chocolonely. Pieterjan en Derk komen weer een stukje dichterbij het antwoord op hun hoofdvraag: Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit? Stay tuned.

 

Luister naar Off the Grytte via