podcast off the grytte

Blog Off the Grytte #5 ‘Hoe creëer je betekenisvolle ontmoetingen als je niet bij elkaar kunt komen.’

De grijze, grauwe januariluchten komen ons tegemoet. Het is 2021. De lockdown is weer verlengd. En Pieterjan en Derk zijn weer van start gegaan met het vervolg van hun tweede seizoen Off the Grytte: hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit. In deze aflevering gaat het duo opzoek naar een antwoord op de vraag: ‘Hoe creëer je betekenisvolle ontmoetingen als je niet bij elkaar kunt komen?’ Op 12 januari hoorden we dat de lockdown nog wat langer duurt. De roep om zinvolle ontmoetingen in werkcontext is daarmee relevanter dan ooit. Maar moet dat wel allemaal online via Teams, Zoom of WebEx? Hoe kun je een ontmoeting ook buiten deze tools regisseren, zodat die betekenisvol wordt?

Wat wil je bereiken met je ontmoeting?
Een van de wezenlijke inzichten die Pieterjan opdeed was het volgende: “We gebruiken Teams en Zoom-meetingen als een kopie van het echte leven. Wat nou als je from scratch begint? Dus de vraag is: wat wil je bereiken met je ontmoeting. En wezenlijk daarin is: we moeten accepteren dat ontmoetingen in het echte leven onvervangbaar zijn, zo kijk ik ernaar.”

De echte versie van elkaar ontmoeten
Tegelijkertijd ziet het duo ook voordelen van digitale ontmoetingen. Zo merkt Derk het volgende: “Ik merk dat die online ontmoetingen ook drempelverlagend werken. Je zit bij mensen in de woonkamer. Het groteske van een organisatie waar je binnenstapt, het gedoe van zoeken naar een parkeerplek, aanmelden, pasje, in een grote ruimte zitten en dan iemand ontmoeten. Dat valt weg. Je zit letterlijk in elkaars woonkamer, waardoor je ook in mijn optiek meer de echte versie van mensen ontmoet.

Een ongedwongen sfeer van samenzijn
Pieterjan en Derk reflecteren in de aflevering op het vieren van Kerst met Kessels & Smit, The Learning Company. Zij ontwierpen een programma voor het hele gezelschap, met collega’s uit België, Duitsland, Nederland en Zuid-Afrika. Dat begon vanuit de vraag: “wat maakt een K&S Kerst nou K&S Kerst”. Ze komen tot het inzicht dat een ongedwongen sfeer van samenzijn belangrijk was. Ze besloten een festival te organiseren: Derk: “Collega’s moesten de ruimte hebben hun eigen route te vormen. Je kon de activiteiten doe die je zelf wilde. En niet alles achter een scherm. En er waren ‘live’ activiteiten, zoals de yoga of het hardlopen. Maar ook activiteiten die niet live waren, zoals de podcast met Theo. Die kon je dus op je eigen tijd terugluisteren.

Radio als heartbeat van de ontmoeting
Ook organiseerden ze een plek waar iedereen samen kon komen gedurende de dag. Pieterjan: “het mooie was dat we een plek hadden gemaakt waar iedereen samen kon komen. Dat was de heartbeat van de ontmoeting. Een virtuele radiostudio. Een beetje zoals de top 2000 twee weken later zou doen. Je kon aanschuiven en geïnterviewd worden als je dat wilde. Maar ook gewoon meeluisteren. Je hoefde niets te doen om er onderdeel van te zijn. En toch was je erbij.”

Kampvuurgesprekken
Het bracht daarmee iets moois te weeg. Het duo verdiept zich momenteel in het boek van Jitske Kramer Werk heeft het gebouw verlaten. Derk realiseert zich dat het lijkt op een fenomeen van Kampvuurgesprekken: “Het gaat erom dat je in ontmoetingen ruimte creëert voor gesprekken waarin je open staat om geraakt te worden door de ander, luistert naar elkaar en ruimte maakt voor emoties, dromen, verhalen en gedachten. Belangrijk om niet alleen bulletpointmeetings te organiseren, maar zeker ook dit soort gesprekken.”

Ondersteboven van Afrika
Verder bespreekt het duo het wel en wee op de verschillende Grytte locaties. En komen ze met (meerdere) tips, die het werken in deze tijd er een stuk aangenamer op maken. Van de nieuwe Netflix serie Lupin, tot de prachtige documentaire reeks van Waldemar Torenstra Ondersteboven van Afrika.

 

Je luistert de aflevering via:

Spotify
Soundcloud