Heartbeat ventures, Adnan Mirza, podcast, werkplek van de toekomst

Adnan Mirza: In de werkplek van de toekomst gaat het om energie

30 maart 2023

Hoe ziet de werkplek van de toekomst eruit? Dat is de vraag die centraal staat in het derde seizoen van de Off The Grytte Podcast. In de eerste editie van dit derde seizoen spreekt Pieterjan van Wijngaarden met Adnan Mirza over hoe hij kijkt naar de werkplek van de toekomst. En ondertussen spreken zij ook nog over purpose en sabbaticals: “Je moet het dak repareren als de zon schijnt.”

Beluister het complete gesprek van Adnan en Pieterjan in de Off The Grytte Podcast via Apple Podcasts, Spotify of Soundcloud.

Wallstreet
De founder van Heartbeat Ventures, dat kantoor houdt bij Grytte Maliebaan45, is in Pakistan geboren. Na een studie in de VS begon zijn carrière op Wallstreet als technologie analist bij een investeringsbank. “Na een tijdje kon ik me niet meer vinden in het doel van de bank en wat ik daar deed”, aldus Adnan. “Dus nam ik een sabbatical voor een jaar en reisde door Europa en Zuidoost-Azië.”

Sabbatical
Na dit eerste sabbatical zouden er nog vele volgen. De Joodse filosoof Abraham Heschl omschrijft sabbath als a temple in time. Herkent Adnan zich in deze definitie? “Ja, ik denk dat dat een heel goede definitie is. Een sabbatical is een plaats op een tijdlijn, waar je kunt uitzoomen en opnieuw verbinding kunt maken met jezelf. Dat heeft ook spirituele connotaties. Om weer contact te maken met jezelf en te verbinden met wat je het liefste doet, wat je waarden zijn en dat wat de wereld nodig heeft. Daarmee voorkom je dat je automatisch, als in een soort routine of gewoonte doorgaat met wat je doet.”

Doel
Adnan spreekt in dit verband ook over spontaneous right action. Daarmee duid je jouw doel in de wereld en staat in contrast met gewoon maar doorgaan met bepaalde routines. “Spontaneous right action ontstaat wanneer we enerzijds trouw zijn aan onszelf en anderzijds bewust zijn van wat de wereld nodig heeft. Sabbatical momenten zorgen ervoor dat we aandachtig zijn en ons niet zomaar laten leiden door onbewuste patronen.” Adnan heeft daarom elke woensdag een agendavrije dag. En hij plant daarnaast regelmatig sabbaticals. “Je moet het dak repareren, wanneer de zon schijnt, zo hoorde ik van iemand met wie ik werkte”, aldus Adnan

Visie
Uiteindelijk besloot Adnan om Wallstreet te verlaten. Hij verhuisde naar Nederland, volgde een MBA aan de Rotterdam School of Management en vond nieuw werk in de consultancy in vooral de high-tech sector en later ook de life sciences, medtech, biotech en gezondheidszorg. “Na zes jaar had ik een visie op wat gezondheid echt is en waar ik aan wilde werken. Eind 2013 richtte ik Heartbeat Ventures op.”

Purpose
“Weet je”, vervolgt Adnan, “het was heel leuk om op Wall Street te werken. Het voelde alsof we in het centrum van het universum waren. Maar toen al het nieuwe er zo’n beetje af was, ontstond bij mij het gevoel: is dit het nu echt? Ik werkte heel hard en had een paar weken vrij om te doen wat ik echt leuk vond. Ik had een passie voor vliegen en zweefvliegen. Maar dat kon ik alleen in het weekend doen. Dat was mijn zoektocht naar purpose.” Dat woord is belangrijk voor Adnan en raakt aan een soort levensenergie die we allemaal hebben. Purpose is niet zozeer een doel om na te streven, maar meer een ‘reden van bestaan’: “Je weet dan dat je het juiste doet voor jezelf en ook voor de wereld. Je verzet je nergens tegen en bent ook niet zozeer met een resultaat bezig. Het is een soort flow.”

Esalen
Wannneer Adnan wordt gevraagd naar inspiratie voor de werkplek van de toekomst, vertelt hij over Esalen. “Het was tijdens mijn sabbatical dat ik het Esalen Institute leerde kennen. Een plek in Californië, die al 60 jaar bestaat. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar het is waar de Human Potential Movement begon. Het is een plek aan de kust waar mensen samen komen om kennis te delen, workshops te geven. Het draait daar om het ontwikkelen van menselijk potentieel.”

Werkplek
Als het gaat om de werkplek van de toekomst, is Adnan van mening dat energie daar centraal moet staan. Hij ziet drie aspecten van de werkplek om energie te voeden. Als eerste een stilte ruimte om mentale of fysieke oefeningen te doen, om weer tot jezelf te komen. “Als tweede zie ik ook een organische voedseltuin voor me. Misschien zelfs een kok. Energie is zo belangrijk. En daar hoort ook goede voeding bij. Waarom zouden we dit niet integreren in onze werkplek? Ik ken veel bedrijven die dit al doen.” Hij voegt daar aan toe: “Ik denk dat wij het enige dier op deze planeet zijn, dat betaalt voor zijn voedsel… maar goed, dat is een ander gesprek.” Als derde oppert Adnan om kinderopvang dicht bij de werkplek te organiseren. “Ik zie nogal wat stress als jonge ouders hun kind naar de opvang moeten brengen. Die stress kunnen we verminderen door dat goed, en dicht bij de werkplek te organiseren.”

Boek
Adnan is niet alleen founder van Heartbeat Ventures, maar ook schrijver van het door Forbes aanbevolen boek Wholeheartedness: Finding Purpose, taking the leap and doing the best work of your life. Het boek is op dit moment uitverkocht, maar hij overweegt een tweede druk. “Ik weet dat er belangstelling is”, aldus Adnan. “We hebben nog geen datum om die te lanceren. Het eerste hoofdstuk lees je gratis via En op deze website is ook meer informatie te vinden over het boek.