Off The Grytte Podcast

Off the Grytte #8 ‘Arbeidsongeschiktheid: SharePeople vs Broodfonds’

Als jij denkt aan een Broodfonds, dan denk je toch ook meteen aan Herman Brood? Onder het genot van twee ‘ontzettende’ broodjes van een van de leveranciers van Grytte, Koek en Ei, halen zij herinneringen op aan Herman Brood en duiken in het thema van Arbeidsongeschiktheid. Zij doen dat met Cosmas Blaauw (oprichter SharePeople) en Marcel van de Elst (betrokken bij het Broodfonds). Aanleiding hiervoor was een vraag van bewoner Marcel Collignon via LinkedIn: “Hoewel beide concepten verschillen, delen ze ook heel veel. Wellicht een boeiend gesprek te verwachtten als we die bij jullie laten aanschuiven in de studio? Corona en arbeidsongeschiktheid van ZZP-ers?”

Broodfonds versus SharePeople
Met Marcel (Broodfonds) en Cosmas (SharePeople) spreken Pieterjan en Derk dus over het onderwerp Arbeidsongeschiktheid. Wat zijn deze initiatieven precies? Marcel: “Een Broodfonds is een vereniging die je met een aantal mensen (40 tot 50) deelt. Iedereen legt een bedrag in en met elkaar kun je besluiten als er iemand ziek wordt om die persoon een uitkering te geven (tot maximaal twee jaar). Het verschil met AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) is dat je het met elkaar besluit. Het is niet anoniem, maar heel persoonlijk.” Het concept toont overeenkomsten met de onderneming van sociaal ondernemer Cosmas: “SharePeople is een netwerk, een coorporatie van ondernemers die elkaar dekken bij arbeidsongeschiktheid. Er zijn veel vergelijkingen met een Broodfonds. Ook wij gaan uit van vertrouwen. Een van de verschillen is dat we niet van een groep van 40 of 50 man uit gaan, maar we zijn een groep van meer dan 4600 ondernemers. Een grotere groep dat werkt iets anders.

Leuke dwarsverbanden
Pieterjan en Derk vragen zich af wat het de moeite waard maakt om bij een Broodfonds te gaan. Marcel: “Een van de belangrijkste argumenten om bij een Broodfonds te gaan is dat het een netwerkorganisatie is. Dichtbij huis contact is wel belangrijk. Wij hebben vier ontmoetingen per jaar en vragen onze leden met klem om er toch zeker bij twee aanwezig te zijn om elkaar te kunnen blijven leren kennen. Die ontmoetingen zijn heel leuk en kun je als Broodfonds helemaal zelf invullen. Je leert elkaar beter kennen en laagdrempelig kun je met mensen in gesprek over lastige onderwerpen, terwijl dat soms met collega’s wat lastiger is. Dus er ontstaan leuke dwarsverbanden.”

Online ontmoetingen
Hoewel het anders is dan bij het Broodfonds, vinden ook bij SharePeople ontmoetingen plaats tussen de betrokkenen. Cosmas: “Wanneer iemand die ziek is ondersteund wordt, door een donatie, zie jij aan wie je doneert. Zij kennen deze persoon niet, maar sturen online wel een bericht naar elkaar. Daarnaast werken we ook samen met Fring (een app die freelancers en opdrachtgevers dicht bij elkaar brengt). Via het netwerk van SharePeople wordt dat met elkaar gedeeld. En sommige mensen kennen elkaar niet, maar hoe werkt dat tegenwoordig? Niet via ‘het clubhuis Bloemenheuvel’, maar via LinkedIn of via het netwerk van SharePeople dus. Dus dat werkt echt heel anders.”

Gig-economy
Cosmas Blaauw waande zich voor de coronacrisis een ware digital nomad door vanuit Nieuw-Zeeland en Australië te gaan werken. Hij gelooft dat deze tijd veel mogelijkheden biedt als het gaat om de groei van de Gig-Economy. “Ik ben er absoluut van overtuigd door wat we doen dat we overal kunnen werken. En jaook ik heb ook behoefte aan contact en nieuwe ontmoetingen: niet altijd hetzelfde clubje mensen. Ik denk dat we daar een enorme behoefte aan gaan krijgen en daarmee ook anders en projectmatiger te werk gaan. En erop vooruitlopend: ik denk dat dat veel meer door elkaar gaat lopen. We krijgen een Gig-Economy, waarin we op een andere manier met elkaar gaan werken.” Marcel kan dit beamen: “Ik maak software en op dit moment ben ik samen met iemand bezig met een project in Nepal, India en Oekraïne. We werken met een heel remote team. Mijn werk houdt mij niet plaatsgebonden, echter de basisschool van mijn kinderen wel, haha.”

Toekomst van beide initiatieven
Met het oog op de toekomst staat er wat te veranderen. “Cosmas: De verplichte AOV komt er pas vanaf 2026, men weet nog niet of dat een verplichte AOV voor alleen maar ZZP’ers moet zijn, of voor alle werkenden. Daar zit nog onduidelijkheid in. Dat moet vormgegeven worden door de nieuwe regering. Het is een ontwikkeling waar we op moeten letten. En vanuit SharePeople kijken we hoe we ons niet alleen maar hoeven te beperken tot een uitkering van twee jaar.” Marcel: “De actuele stand van zaken is dat er 610 Broodfondsen zijn en 27.000 aangesloten zelfstandigen. Dat is een substantiële groep die je niet zomaar opzij kunt zetten. De BroodfondsMakers zijn in gesprek met de overheid. Er is een duidelijke behoefte onder ondernemers en zelfstandigen voor alternatieven en het lijkt erop dat er hieraan ruimte gegeven wordt. Net zoals dat SharePeople weer een alternatief is voor het Broodfonds.”

Alles doet ertoe
Verder ontdek je in deze aflevering Josianne Savonije, zij won het boek van Jitske Kramer ‘Werk heeft het gebouw verlaten’ en fantaseert over haar beweeglijke werkplek van de toekomst. Daarnaast deelt Derk een mooi fragment uit Matthijs Gaat Door, waarin alles ertoe doet. Kortom: Pieterjan en Derk sluiten seizoen twee in stijl af. Zij onderzochten in dit seizoen hoe de werkplek van de toekomst eruitziet en gaan de komende tijd alle opgedane beelden bij elkaar leggen. Daarnaast werken ze alweer aan een vervolgseizoen. Heb jij iets wat je hierin niet zou willen missen? Laat het ons weten. En verder rest de heren nog te zeggen: “Stay tuned”.

 

Je luistert naar aflevering 8 via: